El passat dissabte 12 de març de 2011 es va realitzar la visita comentada als monuments medievals de Cervera i Agramunt a càrrec de la Dra Francesca Español i del Dr Francesc Fité.
En primer lloc es va visitar l’església gòtica de Santa Maria. La planta de l’edifici és de creu llatina de tres naus, amb capelles entre els contraforts. Als braços del creuer hi ha tres capelles a cada costat i al deambulatori que encercla el presbiteri s’obren vuit capelles radials. La coberta, de volta de creueria i estrellada als extrems dels transsepte i al deambulatori, està suportada per deu pilars amb columnes adossades i capitells decorats amb motius florals. A l’extrem del braç nord del creuer s’aixeca la torre del campanar, de planta octogonal.
A nivell escultòric l’església conserva les imatges romàniques de la Verge amb el Nen (al costat de la porta de la sagristia) i la Verge bruna del Coll de les Sabines (XIII), patrona de Cervera, que presideix l’altar major; és una imatge de fusta policromada, que està asseguda en un setial amb el Nen a la falda que beneeix, i amb una bola del món a la mà dreta. També es van comentar els sepulcres de Ramon Serra el vell, Ramon Serra el major (obra de Jordi de Déu) i Berenguer de Castelltort (gòtica, de finals del XIV) a les capelles laterals. Durant la visita es va poder veure la Capella del Santíssim Misteri , construïda el 1633 i que guarda un fragment de la Vera Creu. Segons la tradició el Misteri es remunta a l’any 1540 quan el mossèn del Tarrós va sol·licitar un fragment de l’estella per exorcitzar als posseïts. No ho va aconseguir amb un tallaplomes que es va deformar i tenyir de sang; l’estella finalment es va trencar amb les mans en tres trossos, emanant una gota de sang que en va dividir en tres de més petites. Les proves del misteri foren guardades en un reliquiari que fou robat i recuperat primer l’any el 1619 i després, definitivament el 1915. El papa Benet XV va concedir un nou fragment de la Vera Creu.
Seguidament, malgrat que el temps no va acompanyar, es va comentar l’edifici de la Paeria (s.XVII-XVIII) i el campanar gòtic de la parròquia des de l’exterior. A antic edifici dels jesuïtes es conserven dues de les peces d’orfebreria medieval de la ciutat que també varen ser comentades: el reliquiari de sant Nicolau i la creu processional. El primer projecte de la confraria va ser fer construir un reliquiari en forma de braç, on seria col·locat un dit de Sant Nicolau que es conservava també a l’Església de Santa Maria. Aviat van canviar els plans i van decidir encarregar una creu de plata daurada que pogués competir en els actes solemnes de la població amb la creu de la confraria de Santa Maria. La creu es va acabar de pagar l’any 1437 i ha sofert diverses restauracions. Es tracta d’una magnífica peça d’orfebreria del segle XV, realitzada per l’argenter barceloní Bernat Lleopard. Aquesta creu pertanyia a la Confraria de Sant Nicolau, institució formada per canonges, que es va establir l’any 1319 a l’Església de Santa Maria de Cervera, on va obtenir la seva pròpia capella l’any 1411.
Per la tarda, després de dinar, es va visitar l’església romànica de Santa maria d’Agramunt. Les dues portalades de la façana de migdia constitueixen un bon exemple de l’escultura romànica catalana del segle XIII de l’escola lleidatana, amb influències tolosanes, mudèjars i altres elements d’origen anglonormand. A la façana de ponent s’obre la portalada amb un conjunt de vuit arquivoltes en gradació suportades per columnes i capitells esculpits amb ornamentació de traceria i amb figures de bestiari, entrellaços i composicions geomètriques. Les arquivoltes tenen una profusa decoració amb motius geomètrics variats i motius figuratius composats bàsicament de figures femenines i diversos relleus amb representacions d’animals. Al centre de la porta hi ha un notable conjunt escultòric amb la imatge de la Mare de Déu amb l’Infant, flanquejada a l’esquerra amb l’Anunciació i a la dreta amb l’Adoració dels reis. A la clau superior destaca la figura de Crist entronitzat amb el nimbe crucífer. El guardapols també està decorat a base de tiges perlades acabades en palmetes que encerclen petites figures d’animals. Al costat d’aquesta portalada s’hi obra una altra porta també amb arquivoltes suportades per columnes i capitells amb relleus escultòrics. La seva decoració i dimensions són menors.
.