El passat dilluns dia 20 de febrer de 2012 tingué lloc la darrera xerrada del cicle Els jueus a Catalunya. La conferència anà a càrrec de la Sra. Victòria Mora que, amb el títol « El call de Barcelona. Vida quotidiana», ens parlà dels primers jueus de Barcelona al segle ix fins la seva expulsió a finals del segle xiv.
Tot comentant d’on provenia el nom de call i la seva diferència amb aljama, començà per explicar on es trobaven situats tant el Call Major com el Call Menor, construït quan la comunitat jueva va créixer.
La Sra. Mora va aprofitar l’explicació sobre quins eren els espais públics que hom podia trobar en el barri jueu (sinagogues, carnisseria, forn, banys públics, etc.) per endinsar-nos en els costums d’aquest poble, en quines eren les ocupacions que tenien i quines eren les relacions amb els seus veïns cristians.
Entre d’altra bibliografia, molts d’aquests costums els trobem reflectits en les Haggada, els seus llibres de culte, i en el Breviari del rei Martí.
Les dues campanyes d’excavacions de les sepultures del cementiri jueu de Montjuïc han proporcionat relativament pocs objectes si considerem el nombre de sepultures que hi ha, però no és estrany, ja que a partir del 1391 (any de l’expulsió jueva) les pedres del cementiri es van poden emprar com a material de construcció.
Un cop acabada la conferència la Sra. Mora va respondre les preguntes dels assistents amb el mateix entusiasme i erudició que havia mostrat en tota la seva explicació de com vivien a Barcelona els jueus a l’època medieval.