El passat dissabte 18 de febrer de 2017 va tenir lloc la visita matinal «El Museu municipal Vicenç Ros de Martorell (Baix Llobregat).

La sortida va girar al voltant de la creació per part de Francesc Santacana i del seu net d’una col·lecció d’art antic, l’any 1876, a la seva casa pairal (Museu L’Enrajolada). Al llarg de la visita es van visitar una gran part de les peces que va anar recollint al llarg de la seva vida a partir dels enderrocs de cases benestants, esglésies, convents, etc. La majoria d’elles estat exposades seguint la idea original de qui les va “rescatar de l’oblit” (segons paraules de la seva família). Així hem pogut veure rajoles del segle XV (mostra importantíssima reconeguda a nivell internacional), mobiliari del segle XVII i diversos quadres dels quals se sap l’autor però que no estan signats perquè eren “regals dels amics” (Lluis Rigalt i Claudi Lorenzale, entre d’altres). La visita també va servir per veure com estava constituïda una casa benestant de l’època.
Vicenç Ros, germà de llet del net de Francesc Santacana, fundà el Museu que porta el seu nom. També era col·leccionista i va adquirir les seves obres a partir d’adquisicions en antiquaris d’arreu del món. Va instal·lar la seva col·lecció en l’antic convent dels caputxins de Martorell (S. XVII). Quan fou abandonat, l’espai del convent es dividí en dues parts: una escola pública (l’escola Els Convents, obra de Josep Lluís Sert) i la resta de l’espai és on està instal·lat el museu que es correspon amb l’antiga capella perfectament remodelada.
D’època gòtica hi vàrem poder trobar paviments, osseres procedents de Girona, capitells i fragments de retaules. La ceràmica és la part més important per la quantitat i qualitat. En ell hi podem trobar aixovars de ceràmica de Manises, plafons de rajols de sants, de cacera i, el més destacat, les rajoles de l’escena de La Batalla dels Gats i Les Rates. Aquest plafó representa l’episodi de la Guerra dels Segadors referent al setge de la ciutat de Perpinyà i Cotlliure per part de les tropes franceses i catalanes de Lluís XIII sobre les castellanes. Dóna la circumstància de que aquesta peça acabava de retornar del l’exposició del Museu del Disseny “D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura”). També vàrem visitar la part de serveis del covent (l’antiga cisterna, celler, magatzems, etc.).