El passat dilluns 30 d’octubre de 2017, a les 19.00 hores, va tenir lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona) la primera conferència del cicle Romànic a l’abast, corresponent al curs 2017-2018.
La conferència tenia com a títol: “Arqueologia industrial a través de l’edat mitjana: els molins” i va ser impartida pel Dr. Francesc Roma del Patronat d’estudis Osonencs.
Per començar, el Dr. Roma va comentar que només parlaria dels aspectes tècnics dels molins i, concretament, dels molins fariners.
Inicià la xerrada explicant els diferents tipus de molins hidràulics que existien (tots ells basats en el molí de mà neolític però aplicant la tecnologia per augmentar l’efectivitat i la producció). Així, es pot parlar de “molins romans” en els quals la roda impulsada per l’aigua i que mou tot el conjunt és vertical i de “molins àrabs” en els quals la roda és horitzontal. Cadascun d’ells presenta algunes variants més modernes que també van ser comentades.
En una primera part de la conferència, el Dr. Roma explicà les estructures constructives dels diferents tipus i quins eren els requisits aqüífers per moure’ls.
Un cop vist això, en una segona part, va comentar com es pot identificar a les lleres dels rius o rieres la presència d’aquests molins (pràcticament tots ells desapareguts). Relacionant els vestigis que es troben en les roques del riu, i que corresponen als encaixos de l’estructura del molí amb les peces que el composaven, es pot deduir en quins punts de la geografia hi havia aquestes instal·lacions.
A continuació es passà al torn de preguntes per part dels assistents.