El passat 4 de novembre de 2013 a les 19.00 hores va tenir lloc a la Sala Nicolau d’Olwer del’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona) la conferència del cicle El romànic a l’abast «Apropament a l’escultura romànica de la Seu Vella de Lleida» a càrrec del Dr. Francesc Fité Llevot, membre d’AAR i professor de la Universitat de Lleida.
Des de l’inici de la construcció de la Seu Vella de Lleida (1203) sota la direcció del mestre d’obres Pere de Coma hi van intervenir diversos tallers d’escultors que van decorar els capitells de les columnes de l’interior del temple i les portades d’accés al recinte. El Dr. Francesc Fité va anar descrivint els programes decoratius dels capitells interiors, els quals són profusament esculturats amb representacions variades: vegetals, geomètrics, zoomòrfics i historiats amb temes de l’Antic i Nou Testament.
El Dr. Fité va anar argumentant també, a nivell estilístic la localització de les obres que van elaborar els tallers diferenciats, els de la part de la capçalera amb un predomini d’autors occitans i una altre taller de l’escola lleidatana. A l’exterior són molt interessants les portalades romàniques de sant Berenguer, de l’Anunciata i dels Fillols, exemples de la famosa «Escola romànica de Lleida» la influència de la qual es va estendre per un ampli territori que abasta no solament la zona de Lleida, sinó també Osca (Sant Miquel de Foces) o també València (Porta de Lleida de la Catedral de València). Aquestes portalades es caracteritzen per l’absència del timpà i per estar construïdes amb un cos sortint del mur principal, l’objectiu del qual és el d’augmentar el nombre d’arquivoltes, les quals mostren una minuciosa decoració a base d’entrellaçat geomètric, ziga-zagues i puntes de diamant, de clara influència islàmica.