El Curs d’aquest any (23-25 d’agost de 2024) ha superat totes les expectatives. Per començar, el nombre d’inscripcions, que ha permès omplir l’aforament de la Sala de les Corts Catalanes de l’antic convent de Sant Francesc de Montblanc. Una gran afluència de persones interessades per adquirir i compartir coneixements sobre art i la cultura, quelcom que suposa una gran notícia.
Hem comptat també amb la inestimable col·laboració de l’Ajuntament de Montblanc, que ens ha proporcionat els ajuts necessaris per poder dur a terme el Curs, així com la participació del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la revista Cultura i Paisatge i el celler Carles Andreu. Tot plegat ens ha permès configurar un programa molt complet i variat.
S’ha iniciat el Curs el divendres al matí, amb un acte protocolari en el qual han intervingut el sr. Ramon de Domingo, regidor de Cultura, la Dra. Francesca Español, vicepresidenta d’Amics de l’Art Romànic i directora científica del curs, i el Dr. Joan Valero, president d’Amics de l’Art Romànic.
A continuació, el Dr. Joan Papell, director jubilat de l’Arxiu Històric Municipal de Valls, ha presentat la seva ponència, “El Císter a la Catalunya Nova”. L’ha seguit la Dra. Maria Bonet (Universitat Rovira i Virgili) amb “Nos Pere. Llenguatge i projecció política d’un rei modern”.
Una part significativa dels assistents s’ha quedat a dinar al restaurant de Sant Francesc (una seixantena de persones, cada dia), moment que ha servit per seguir parlant dels temes tractats al Curs (o no) d’una manera més informal, intercanviar idees i experiències, i fer noves coneixences.
A la tarda s’ha reprès la sessió amb la ponència “La cort reial itinerant a Montblanc”, a càrrec de l’estudiós montblanquí Jaume Felip. Després, ha tancat la jornada Gerard Puig (Universitat Rovira i Virgili) amb “La biblioteca de Pere el Cerimoniós al monestir de Poblet: dipòsit de memòria escrita i culminació de les celebracions d’una dinastia”.
El dissabte ha estat el dia dedicat a les visites i activitats complementàries. Al matí hem anat al monestir de Poblet, on s’ha combinat una part guiada, a càrrec de Francesca Español i Joan Valero, i una altra de lliure. Hem pogut gaudir del privilegi d’entrar a la capella de Sant Jordi, fundada per Alfons el Magnànim, habitualment tancada a les visites (fet que agraïm a la comunitat de Poblet).
A la tarda, s’han dut a terme les visites al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, sota el guiatge de la seva directora, Maria de la Serra Orpinell, i pels carrers de Montblanc per veure els seus edificis medievals civils (conduïts per Jaume Felip i Francesca Español).
A les sis ens hem trobat tots a la seu del Consell Comarcal, on hem rebut la benvinguda del Sr. Joan Canela, President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i de la Sra. Núria Forn, Consellera de Cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a l’esplèndida sala noble de l’anomenat palau Alenyà, atapeïda de públic. La directora del Museu, Maria de la Serra Orpinell, ha presentat el llibre D’art i argent. Montblanc als segles del gòtic, on es recullen diversos estudis derivats de les conferències dutes a terme durant el Curs celebrat el 2023.
A continuació, a la planta baixa de la mateixa seu del Consell, s’ha efectuat un tast de vins i caves, gentilesa del celler Carles Andreu.
El diumenge al matí ha obert la sessió la Dra. Francesca Español amb “El monestir de Poblet, aixopluc funerari. Els sepulcres dels reis”, i, a continuació, amb “El fast de les exèquies. El Córrer les armes”. Ha tancat la secció científica del curs el Dr. Joan Valero, amb “El divers i valuós llegat de Martí l’Humà a Poblet”.
Després de dinar, ha clos definitivament aquesta edició del curs un sorprenent i deliciós concert de viola de roda, a càrrec d’Adrià Grandia.
Acabem, doncs, mirant ja cap a la propera edició del Curs, amb l’afany de mantenir el nivell i, si pot ser, millorar-lo en tot allò que sigui possible. Reiterem el nostre agraïment a totes aquelles persones i entitats que ho han fet possible, i molt especialment a totes les persones que hi han assistit.